Η τοπική αυτή ποικιλία καλλιεργείται στην περιοχή Ελιός της Νότιας Κεφαλληνίας. Κατάγεται από την Ζάκυνθο και εγκαταστάθηκε στην περιοχή από μοναχούς που ήρθαν στην περιοχή πριν από 400 έτη.Το οροπέδιο του Ελιού-Πρόννων έχει νότιο δυτική έκθεση έδαφος άσβεστο αργιλοπηλώδες και ευρίσκεται σε άμεση επίδραση με τον ορεινό όγκο του Αίνου ο οποίος διαμορφώνει μια εξαιρετική συνθήκη για την ανάπτυξη της ποικιλίας αυτής. O τρύγος της ποικιλίας Ζακυνθινό πραγματοποιείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ο παραγόμενος οίνος, χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων ροδάκινων με πλούσιο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα. Η ζύμωση και η ωρίμανση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με παραμονή σε φίνες λάσπες για 7 περίπου μήνες χωρίς προσθήκη συντηρητικών. Εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα.